Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

Drönarfilter-guide – av djurlivsfotografen Lisa Sihlberg

2021-05-28

Som djurlivsfotograf och filmskapare är min drönare min ständiga följeslagare under alla mina expeditioner, från Arktis i norr till regnskogarna i söder. Och eftersom miljön där jag fotar varierar lika mycket som ljusförhållandena, ser jag till att alltid ta med mina NiSi ND4 till ND32 för min drönare. Så, låt mig guida dig igenom hur du kan ta ditt fotande och filmskapande med din drönare till nya höjder genom att använda filter!

Under en expedition på Island blev min drönare attackerad av en korp (oroa dig inte, fågeln var ok) och det var objektivet på drönaren också, tack vare att jag använde ett filter! Men det finns många andra skäl att använda filter på din drönare, så låt oss börja med grunderna.


NISI IRND 16

 

NiSi IRND-filter (kallas också för gråfilter)

De vanligaste filtren jag använder är NiSi IRND-filter (kallas också för gråfilter). De finns i många varianter, till exempel IRND4, IRND8, IRND16, IRND32 och så vidare. De justerar mängden ljus som träffar kameralinsen. “IR” betyder att infrarött ljus ej släpps igenom, och att du inte får någon färgförändring. Även om jag rekommenderar fotografering tidigt på morgonen eller kvällen för att få det mjukaste ljuset för dina bilder, kommer de här filtren verkligen till nytta vid fotografering i starkt dagsljus eller när du tar soluppgångar och solnedgångar då du inte vill överexponera bilden.


NISI IRND 8

 

Hur fungerar de?

De fungerar så här: en ND8 släpper igenom 1/8 av ljuset medan en ND16 släpper igenom 1/16 av ljuset och så vidare. I exponeringstermer betyder det att ND8 ger tre steg längre och ND16 ger fyra steg längre exponering. Användning av ett ND-filter ger dig också mer frihet att leka med slutartid och bländare för att få ut det bästa av ditt fotande!


NISI IRND 16

 

Slutartid

När det kommer till filmande är 1/50 i slutartid det lämpligaste för mjuka scener. Med andra ord, en perfekt situation för att använda ett ND-filter är för att kunna filma med så låga slutartider även i starkt dagsljus.


NISI IRND 8

 

Cirkulära polarisationsfilter (CPL)

Om du är mer intresserad av att fota byggnader eller vattenytor kan NiSis cirkulära polarisationsfilter (CPL) göra tricket på grund av förmågan att minska reflektioner i bland annat glas och vatten. Detta filter finns också som en kombinerad CPL/ND som ger; högre kontrast, ökat färgdjup, mindre reflexer, samtidigt som det minskar mängden ljus.


NISI CP-L

 

UV-filter

Ett annat bra filter som jag verkligen rekommenderar är NiSi UV-filter som är perfekt för att skydda sin frontlins och för att skydda mot störande UV-ljus. Osynligt UV-ljus är starkast i havsluft och I höga bergsområden där det kan orsaka blåstick. Ett måste för alla er landskapsfotografer där ute!


NISI NC UV

 

Så, där har du det! En kort introduktion till NiSi filter. Jag hoppas detta har gett dig lite mer klarhet i djungeln av filter och att du nu är redo att producera filmer och bilder av ännu högre kvalitet med din drönare. Lycka till och viktigast av allt, ha kul!

Vänligen, Lisa Sihlberg - djurlivsfotograf, filmskapare och innehållskapare.

Foto: Andres Tabares

Lisa Sihlberg, Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.