Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

NiSi filterguide med landskapsfotograf Michael Molter

2022-04-28
Foto: Michael Molter

Michael Molter är en dansk fotograf som har specialiserat sig inom landskaps- och arkitekturfotografering i mer än 40 år. Här guidar Michael dig om hur du använder NiSi-filter för landskapsfotografering.

Alla bilder tagna av Michael Molter

Som landskapsfotograf älskar jag att vara ute i naturen, så för mig är det vettigt att få mina bilder så bra som möjligt redan i kameran. På så sätt får mer tid i ute istället för vid datorn. Att använda filter hjälper mig med just detta.

Jag använder filter i mitt fotografiska arbete av tre anledningar;

  • För att korrigera nskade effekter av ljus, t.ex. reflektioner, som kan tas bort med hjälp av ett cirkulärt polarisationsfilter, eller färgstick från artificiellt ljus på natten som kan reduceras med NiSi Natural Night Filter.
  • För att balansera exponeringen genom att kontrollera ljuset i lokala delar av bilden med hjälp av Graded Neutral Density (GND) filter.
  • För att lägga till ett kreativt element i mina bilder genom att kontrollera exponeringstiden.

Cirkulära polarisationsfilter (CPL)

Detta kan vara ett av de viktigaste filtren i din kameraväska. Effekterna av detta filter kan inte efterskapas i redigeringen vid datorn. CPL minskar reflektioner, gör himlen mörkare och förbättrar färg och kontrast.

Mitt favorit CPL är NiSi Landscape CPL NC, mycket på grund av det har Nano Coating (NC) vilket gör det enkelt att hålla rent, men också för att det förbättrar klarheten och färgmättnaden vid landskapsfotografering.

Tips - Var extra försiktig med den övre delen av himlen så att den inte blir för mörk, speciellt när du använder vidvinkellinser. Pröva dig fram till en lagom nivå när vill reducera reflektioner från vatten och andra ytor.

Halvtonade ND-filter (GND)

Som landskapsfotografer väljer vi ofta att fota vid gryning och skymning. Solen står lågt och strålar i både varma och kalla färger. I sådana situationer med svagt ljus är utmaningen att hitta ett sätt att balansera exponeringen så att vi kan fånga det mörka landskapet framför oss samtidigt som vi undviker att överexponera den ljusa himlen.

Mitt favorit GND är ”Medium 3 stop” som är mitt mest använda. Jag har ofta med mig flera olika GND-filter i 2, 3 och 4 stegs och även omvända GND-filter. Men om jag bara skulle välja ett så skulle det vara ”Medium 3 stop” som är fantastiskt i de flesta situationer jag stöter på.

Tips - du måste vara uppmärksam på till exempel träd och bergstoppar som sticker upp i fältet där GND minskar mängden ljus som når sensorn. Ibland får man välja att kompensera i efterbehandlingen eller försöka göra flera exponeringar och lägga ihop dem i Photoshop. Jag brukar välja fixet i Photoshop i sista hand, vilket maximerar tiden ute i naturen.

Gråfilter (ND)

ND-filter har egentligen bara ett syfte; att minska mängden ljus som når sensorn och därmed förlänga exponeringstiden. Genom att kontrollera exponeringen kan jag vara mer kreativ i mina bilder. När man lägger till tid som den fjärde dimensionen i en bild så gör man det möjligt att fånga det annars osedda.

Kustlandskap och vattenfall är några av mina favoritobjekt att fotografera. Där finns det stora möjligheter att vara kreativ genom att variera exponeringen med hjälp av ND-filter. På så sätt kan jag skapa exakt den känsla i mina bilder som jag föredrar.

Mitt favorit ND-filter är ett 6-stegs, men det är mycket begränsande att bara ha ett ND-filter. Eftersom olika situationer kräver olika nivåer av ljusreduktion, så använder jag också 3, 10, 2 och 15 stegs ND-filter (sorterat i den ordning jag anser viktigast).

Tips - försök att lägga märke till rörliga motiv och det mönster de bildar över tid så att du kan fånga detta i din bild, t.ex. vattenskum eller löv som virvlar runt vid foten av ett vattenfall, molnrörelser mm.

Annan viktig utrustning

Det finns även några andra delar av din utrustning som är viktiga för att säkerställa en riktigt skarp bild.

Stativet är ett måste för skarpa bilder vid långa exponeringar. Det gör att du kan öka uppmärksamheten på detaljer och på det sättet skapa fantastiska bilder.

Fjärrkontroll eller trådutlösare.  Om man strävar efter superskarpa bilder så måste man undvika kameraskakningar. Fjärrutlösning är ett absolut måste när exponeringstiden blir längre.

Putsukar eller liknande, för rengöring av smuts och vatten från objektivet/filtret. Särskilt viktigt när du fotar nära havet eller vid vattenfall.

 

Slutord om filter

Det är viktigt att använda filter som har noll eller minimalt med färgstick. Med andra ord måste de vara helt neutrala. Detta är särskilt viktigt för ND- och GND-filter. NiSi producerar just sådana, och det var därför jag ville använda NiSi-filter långt innan de blev tillgängliga i Danmark.

 

Var kreativ där ute,
Michael Molter, NiSi Ambassador

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.