Historia

Foto: Ole Henrik Skjelstad

Vi har varit dedikerade till foto, video och kikare sedan 1950-talet. Vi är idag mer passionerade än någonsin att leda branschen framåt genom att dela kunskap och inspiration.

Focus Nordic är resultatet av en fusion mellan ett svenskt, ett norskt och ett danskt företag.

Tidslinje

1955

Westheimer A/S grundades i Köpenhamn, Danmark av Paul Westheimer. Han var en av de första som importerade japanska kameramärken som Canon och Minolta till Europa.

1956

Odd Aronsen A/S of Norway grundades i Oslo av Odd Aronsen. Några av de första produkterna var Yashica-kameror från Japan, Rollei-kameror och dia-projektorer från Tyskland.

1984

Focus Trading AB grundades i Mullsjö, Sverige av Thomas Wernbo och Arnold Bengtsson. Focus projektionsdukar, som tillverkades i Mullsjö, var de första produkterna som såldes. De fick också ge namnet till företaget. Sedan växte sortimentet snabbt med nya kategorier och agenturer, som objektiv, kikare, blixtar, väskor mm.

1985

Mikael Westheimer började i sin fars verksamhet, blev VD 1990 och tog över Westheimer A/S 1995. Antalet nya varumärken växte snabbt.

1985

Focus Sport Optics grundades i Sverige. Kikare av hög kvalitet och bra valuta för pengarna har varit mottot från början.

1987

Focus Trading flyttade från Mullsjö till Göteborg, vilket fortfarande är platsen för Focus huvudkontor och centrallager.

1988

Knut Aronsen startade i sin fars verksamhet som döptes om till Knut Aronsen A/S 1989. Energizer-batterier, Hähnel-produkter och Bilora-stativ var nyckelprodukter. Även kinesiska kameramärken som Haking stod för en stor del av försäljningen.

1995

I Love My Photos från Focus grundades i Sverige och utvecklade fotoramar och album med modern design av högsta kvalitet.

2007

Focus Nordic Finland grundades.

2010

Focus Nordic grundades när de tre nordiska fotodistributörerna Focus Trading AB, Westheimer A/S och Aronsen A/S slogs samman till ett.

2013

Focus Nordic Estland, Lettland och Litauen grundades.

2016

Focus Nordic Polen grundades.

2018

Focus Nordic Tjeckien och Slovakien grundades.

2020

Focus Nordic Ungern, Rumänien, Bulgarien och Slovenien grundades.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.