Hitta rätt gimbal

Hur du hittar det viktigaste verktyget för dina videos

En gimbal är kanske det viktigaste verktyget, förutom kameran, för många av dagens innehållsskapare. Zhiyun är en ledande tillverkare i branschen och har ett brett utbud av gimbaler i sortimentet. Oavsett om du plåtar med en smartphone eller en större professionell kamera har Zhiyun en gimbal för dig.

Vad är en gimbal?

En gimbal är en handhållen motoriserat gyroställning för din kamera eller smartphone. Det hjälper dig att få stadiga och smidiga videoinspelningar med en snygg, cool och filmisk look. Tack vare gimbalens 2- eller 3-axliga gyroskop balanseras kameran även när du rör dig. En kameragimbal fungerar så att den känner av kamerans position med inbyggda rörelsesensorer. När den upptäcker en rörelse använder gimbalen en algoritm för att styra axlarna. Motorerna parerar rörelserna i motsatt riktning och motverkar skakningarna.

På så sätt kan du skapa otroligt coola videor även när du springer, går, åker skridskor eller skidor osv.

När Zhiyun släppte sin första Crane-gimbal 2016 revolutionerade den marknaden. Innehållsproducenter och mindre produktionsbolag som filmade med systemkamera behövde något så att de kunde skapa smidiga övergångar. Tidigare behövde filmproducenter använda mycket dyra Dollys eller mekaniska Steadicams som använder fysiska rörliga delar och motvikter för att hålla saker stilla. Redskapen var mekaniska, skrymmande, gjorde stora hål i budgeten och krävde ofta en skicklig operatör för att hantera dem.

Den elektroniska 3-axliga stabilisatorn var svaret på allt det.

Den är enkel att montera, kostar inte en förmögenhet, lägger till flera kreativa funktioner i dina filmer och kan användas av alla.

Alla gimbaler är inte lika, vilken är rätt för dig?

Hur stor maximal last tar den? Hur mycket väger gimbalen? Gimbalen används oftast handhållen, så du vill ha en som inte är för tung. Behöver jag kunna fjärrstyra kameran och gimbalen?

Här besvarar vi alla dina frågor.

Professionella gimbals

Arbetar du som innehållsproducent, DoP (Director of Photography) eller i ett produktionsbolag, är en professionell gimbal ett måste. Med en professionell gimbal arbetar du precis som du vill och får bilder utan mikroskakningar som oftast kan uppstå när filmar handhållet.

Crane- och Weebill-serierna från Zhiyun fungerar utmärkt med professionella systemkameror, och den största av dem, Crane 3S, kan hantera större professionella videokameror som Sony FX9, Red Dragon eller Arri Alexa och klarar en belastning upp till 6,5 kg.

Gimbalerna har fack för montering av bildsändare och flera monteringspunkter som gör det enkelt att fästa monitorer, mikrofoner, follow focus med mera.

Med en joystick och ett hjul på baksidan styr du gimbalens tre axlar och inställningar. Med gimbalen kan du ändra kamerans inställningar genom att ansluta den antingen med en kabel eller via Bluetooth.

Alla gimbaler har en robust konstruktion som tål tung användning ute i fält under lång tid. Batterierna är utbytbara och Crane 3S har även plats för ett extra batteripaket så att du kan förlänga drifttiden. 

Klicka här för att se kamerakompatibilitet.

En gimbal för allt (nästan)

Filmar du till vloggen med en spegellös kamera ena dagen och till dina Instagram-stories nästa?

Då är M-serien från Zhiyun rätt gimbal för dig. Lätt och kompakt, och ändå har den flera kreativa funktioner precis som större professionella gimbaler.

M-serien fungerar utmärkt oavsett om du fotograferar med actionkameror, smartphones eller mindre systemkameror. En gimbal för blivande innehållsskapare.

Smartphone-gimbals

Filma som ett proffs med telefonen med en smartphone-gimbal från Zhiyun. Dessa gimbaler fungerar lika bra som en selfie-pinne, men de erbjuder samtidigt flera kreativa funktioner som får din video att poppa!

Koppla ihop telefon och gimbal via ZY-appen och gör unika timelapse-filmer med lägena Time-lapse, Motion-Lapse och Hyper-lapse. Med gimbalen får du även intelligent objektföljning som behåller ett rörligt objekt i fokus, ansiktsdetektering, roterande POV-perspektiv eller Dolly Zoom / Vertigo Shot som ger en extra filmisk dimension till dina klipp.

Med en knapptryckning byter du enkelt från liggande till stående läge.

Balansering – så kommer du igång

För att få gimbalen att fungera korrekt är det en viktig sak du behöver göra innan du börjar fotografera, och det är att balansera den med utrustningen som du ska använda.

Det är viktigt att du balanserar den för kameran och objektivet som du ska använda den med.

På så sätt får du bättre bilder och sliter inte så mycket på motorerna. Ju mer motorerna måste arbeta, desto mer kraft tar de från batterierna.

Tänk på att om du byter objektiv behöver du ibland balansera om gimbalen, beroende på vilken modell du har.

Olika kreativa lägen för gimbalen

PF-läge
Kameran panorerar vänster/höger med stabilisatorns rörelse, medan axlarna för lutning och rullning är låsta. För joysticken uppåt eller nedåt för manuell kontroll av lutningsaxeln.

Locked-läge
Det här läget låser rörelsen för alla tre axlarna och kameran hålls fixerad i en fotograferingsriktning. För joysticken uppåt/nedåt eller åt vänster/höger för manuell kontroll av lutningsaxel och panoreringsaxel.

POV-läge
I det här läget kan alla tre motorerna rotera 360° med stabilisatorns rörelser.

Vortex-läge
Kameran lutar med 90° vinkel och panorerar för att följa handtagets rörelse med obegränsad 360° rotation medan rullaxeln är låst. För joysticken åt höger/vänster för att styra panoreringsaxelns rotation.

Follow-läge
Kameran panorerar och lutar med stabilisatorns rörelser. För joysticken åt höger/vänster för att styra rullningsaxelns rotation.

Go-läge
Kameran panorerar upp/ner med stabilisatorns rörelse med högre hastighet, medan rullningsaxeln är låst.

Foto: David Liao / Zhiyun

Zhiyun

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.