Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

Tips & tricks för fotografering med Polaroidfilm och kameror

Du har din första Polaroidkamera och Polaroidfilm på plats - grattis! Läs dessa tips och tricks för att ta fina bilder och undvika några av de vanligaste misstagen!

1. Temperatur

Polaroidfilm förvaras bäst i kylskåp för att hålla kemikalierna stabila.
När det är dags för fotografering tar du ut filmen och låter den nå rumstemperatur (cirka 20 °C).

Kall film = foton med en blå nyans. Så värm upp den lite innan du börjar.

Överhettad film = foton med rosa eller orange nyans. Om du fotograferar på sommaren ska du se till att hålla film och kamera borta från direkt värme.

 

2. Med eller utan blixt

Alla Polaroidkameror utlöser blixten automatiskt. Om du vill inaktivera blixten trycker du på inaktiveringsknappen.

Det är viktigt att endast stänga av blixten om det finns tillräckligt med naturligt ljus på platsen, annars blir bilderna suddiga och underexponerade, vilket inte är bra. För de flesta inomhusscener rekommenderar vi att du låter blixten vara påslagen för bästa resultat.

Även om blixten på alla produkter är tillförlitlig, är det mycket möjligt att blixten inte når fram om du fotograferar långt bort från ett motiv (eller en stor grupp människor i en mörk inomhusmiljö till exempel). För detta scenario rekommenderar vi att du fotograferar utomhus med bra naturligt ljus för att se till att alla ser toppen ut.

 

3. Ljus

Polaroidkameror och polaroidfilm ÄLSKAR ljus.

När du fotograferar utomhus ska du alltid fotografera med solen direkt bakom dig eller vid din sida så att motivet översvämmas av solsken. På så sätt säkerställer du att din bild inte blir underexponerad och suddig.

När du fotograferar inomhus försök att använda naturligt ljus från fönster eller den starkaste inomhusbelysningen du kan hitta. Var inte rädd för att flytta runt motivet eller leka med belysningen för att få till det rätt.

Om ljuset är lite svagt, se till att hålla kameran stadig, försök att använda ett stativ, en plan yta eller vila på armbågarna för att undvika oskärpa.

 

4. Att lyckas med avståndet

Polaroid Now och Polaroid Now+ har båda autofokus. Det innebär att kameran väljer objektiv åt dig så att du kan fokusera på att ta bilden.

Kamerorna väljer mellan porträttobjektiv (0,3 m – 0,6 m) och standardobjektiv (0,6 m – oändlighet).

Polaroid Go har ett fast standardobjektiv, så för att få det skarpaste fokuset måste du se till att du inte kommer för nära motivet, cirka 30 cm är det närmaste (perfekt selfieavstånd), om du kommer närmare kommer bilden att vara oskarp.

5. Dubbelexponering

För att aktivera dubbelexponeringsläget trycker du två gånger på blixtknappen, du kommer att se siffran "1" visas på displayen, då vet du att du är inne i det roliga läget.

Ta din första exponering och en "2" visas i fönstret, efter din andra exponering kommer kameran att mata ut din skapelse.

Om du vill vänta lite mellan din första och andra exponering kan du stänga av kameran och ta din andra bild när du är redo.

Eftersom filmen exponeras för dubbelt så mycket ljus är det viktigt att du inte använder för mycket ljus i dina bilder. Överväg att inaktivera blixten eller att använda blixten i endast en bild.

Scener med svagt ljus, starka kontraster och färger fungerar bäst. Undvik vita bakgrunder eftersom de bidrar till överexponeringen.

 

6. Skydda den från ljus tills den syns

Polaroidfilmen är extremt känslig under framkallningsprocessen.

Det är viktigt att skydda bilderna från ljus tills de är fullt framkallade, med framsidan ner på ett bord är idealiskt. Ljuset kan orsaka problem med färgmättnad liksom kontrast.

Varje kamera har en svart sköld som vi kallar för "grodtunga" och som täcker bilden medan den skjuts ut. Det är bäst att hålla den under där i ett par sekunder innan du tar ut bilden ur kameran.

En annan viktig sak att komma ihåg är att inte böja bilderna medan de framkallas, eftersom detta kan orsaka sprickor och defekter i kemikalierna.

 

7. Förvara dem på ett säkert sätt

Polaroidbilder är fortfarande känsliga, särskilt för solljus och fuktiga förhållanden, även efter att de har tagits ut ur kameran och framkallats fullt ut.

Hitta en sval och mörk plats att förvara dem på, helst i ett fotoalbum eller en skokartong, när du inte visar upp dem för världen vill säga!

Om du ska rama in dem, se till att de inte utsätts för direkt solljus.

Polaroid

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.