Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

Tips och tricks för lång exponering - en guide av Claus Andersen

2022-04-28
Foto: Claus Andersen

Långa exponeringar är roligt. Det tar fram något i bilderna som man vanligtvis inte får fram. Långa ränder från en bilstrålkastare, underbart mjukt vatten, effekter som visar människor i rörelse etc. Om du vill komma igång med lång exponering, har jag samlat några tips och tricks för dig här. Använd kontaktformuläret längst ner i det här inlägget. Fotografen Claus Andersen delar med sig av de fem viktigaste tipsen för att komma igång med fotografering med lång exponering.

Claus är en fotograf och videofilmare baserad i Danmark. Hans senaste projekt kombinerar två passioner, Coffee & Cameras (kaffe och kameror) och berättar historier om kaffe från hela världen. Fler än 100 miljoner människor är beroende av kaffeindustrin och projektet är ett sätt att öka medvetenheten kring migration, fattigdomsbekämpning, kvinnors rättigheter och mycket mer.

Sony a7RIV – Nisi 15mm F4 – 15 sek. – NiSi ND1000 – Bella Vista, Klampenborg

1. Ett bra och solitt stativ

Säkerställ att du har ett bra och solitt stativ för att undvika skakningar. Det är a och o. Jag använder olika stativ, allt från Sirui och alla stabila. Min favorit är ett Sirui R-5214-X 10-lagers kolfiberstativ med ett K-40-X-kulhuvud, även från Sirui. Kulleden kan dras åt så att kameran inte plötsligt välter när du lossar tumskruven. Det gör det också enkelt att göra mindre justeringar i alla riktningar. Stativet har också en mittpelare som gör det enkelt att flytta kameran upp och ner i höjden.

 

 

2. Filter

För lång exponering är det (nästan alltid) nödvändigt att använda filter så att du kan reglera slutartiden utan att behöva justera bländaren och ISO. Men varför ska du använda ett filter? För även med bländare 22 och iso 100 kommer dina bilder att överexponeras redan vid 1/8 eller 1/4 sek. Jag använder vanligtvis ett NiSi Nano IR ND1000 4 × 4 (100x100mm) filter. Med det kan jag komma ner till 30 sekunders-exponeringar vid t.ex. solnedgångar eller dagar då det inte är för mycket solsken. Ett ND1000-filter är ett 10-stoppsfilter, vilket betyder att det dämpas 10 gånger. Genom att göra slutartider så långa som 20-30 sekunder kan du till exempel få vattnet att bli helt mjukt som i flera av bilderna på denna sida. Till exempel den precis nedanför. Se fler tips för inställningar under “4. Kamera och inställningar ” längre ner på sidan!

Min NiSi V6 filterhållare har 3 ”spår” och kan därför innehålla 3 filter eftersom de kan staplas väl. Ex etND-filter och graderat filter så att jag kan blända den ljusare himlen utan att ändra resten av bilden. Filtren har nanobeläggning på båda sidor och är därför mycket avvisande när det gäller damm, fukt och feta fingrar. Om något skulle hamna på filtret är det lätt att torka av igen. Glöm inte att ta med en näsduk.

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. @f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

3. Bra objektiv

För lång exponering fotar jag vanligtvis med vidvinkel. Men i verkligheten kan alla typer av objektiv användas. Hursomhelst, är det dock viktigt att nämna att ju mer zoom du har, desto viktigare är det att du har ett stabilt stativ för att undvika skakningar.

Som jag nämnde, fotar jag oftast med vidvinkel. Helst med 12 till 17 mm men också rätt beroende på motiv. Jag använder bland annat Samyang 12mm f2.0, Samyang XP 14mm f2.4, Samyang AF 14mm f2.8, Nisi 15mm f4, Samyang 35 och 50 f1.4 eller Tamrons 17-28 eller 28-75 f2.8 objektiv. Har ännu inte gjort lång exponering med t.ex. min 70-180mm f2.8 från Tamron. Jag måste ge mig ut och testa det snart.

Sony a7RIV, Samyang AF 14mm f2.8, 1.6s @f16 – Ørestaden, Plaza Hotel, København.

4. Kamera och inställningar

När det gäller kameran kan du använda det du har. Även analoga kameror kan användas för lång exponering. (se bild från min Hasselblad X-Pan nedan) Jag använder min Sony a7RIV nu. När du ska börja med en lång exponering, kom ihåg att stänga av eventuell stabilisering i kameran. Det finns inget behov av stabilisering och detta kan resultera i dåliga bilder med låg skärpa. Det är som om den aktiva stabiliseringen faktiskt skapar små vibrationer när kameran är på ett stativ och utsätts för långa exponeringar. Så kom ihåg att stänga av den.

Använd autofokus när du fokuserar men stäng av den när du hittar fokus. Då är du redo att ta bilden när motivet är på plats. Då behöver kameran inte fokusera igen.

Exponeringstider, bländare och ISO
När du behöver långvarig exponering, kommer här några tips för exponeringstider, bländare och iso. Om du använder en spegelfri kamera kan du mer eller mindre se hur din bild kommer att visas på skärmen innan du trycker på avtryckaren. Jag brukar använda ISO 100 eller lägre, eftersom jag på så sätt undviker brus i bilden. Bländarmässigt är jag oftast mellan 7.1 och 13-16. Gå inte högre eftersom de flesta objektiv inte är bra med bländare över 16. Omvänt kan du använda låga bländarnummer om du uppnår bokeh i bakgrunden eller suddar ut vissa delar av bilden.

Slutartiden är nu det som avgör bildens utseende, det avgör hur suddiga bilstrålkastarna blir, hur mjukt vattnet blir eller förklarat på annat sätt; hur mycket rörelseoskärpa det blir. Det vill säga hur mycket rörliga delar i bilden rör sig medan kameran är ”öppen”. För strandbilder och önskan om mjukt vatten använder jag vanligtvis 20-30 sek. exponeringstid. På bilder med bilstrålkastare 1-2 sek, beroende på hur många bilar som kör förbi. Många bilar klarar längre exponeringar. Men prova det och se hur det fungerar. Det är superroligt att leka med!

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens Belle Vista og Bellevue Theatret, Klampenborg

 

5. Annan bra utrustning för lång exponering

Kabelutlösare eller trådlös fjärrutlösare för att undvika skakningar när du trycker på avtryckaren. De är också väldigt användbara i “bulb mode” där den stängs från det ögonblick du trycker på avtryckaren, håller ner den och släpper den igen ... speciellt om du är ute i exponeringar som varar 1-2 minuter.

Appar; det finns olika appar för lång exponering som Nisis egen app och Photopills. Hursomhelst är det inget jag använder. Men googla dem och se vad andra gör. Det kanske är någonting för dig.

Det sista tipset är att se till att du har med lite gott att äta och dricka om du måste vara ute länge. Det tar lite längre tid än vanliga ögonblicksbilder. En smörgås och lite kaffe, te eller vatten är alltid bra att ha med.

 

Sony a7RII, Sony Carl Zeiss 16-35, 20 sek. f14 – Copenhagen International School, Nordhavn, København

 

Sony a7RII, Carl Zeiss Batis 18mm, 30sek, F13 – Nisi ND64 + Cir. Pol – Islands Brygge, København

 

Sony a7RIV, Samyang 12mm F2, 30 sek @f5.6 – NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

 

Håndholdt Hasselblad X-Pan, Fujifilm Provia 100F,  45mm Carl Zeiss, f4, 1 sek. – Nørreport Station, København

 

Sony a7RII – 40mm Carl Zeiss Batis, 3,2sek, F11 – Metropolis, Sluseholmen, København

 

Sony a7III, Tamron 17-28mm f2.8 – 30s @F16 – Hotel D’Angleterre, København

Claus Andersen, Danmark

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.