Namibia – i kontrasternas land

Kraftfulla färger, tydliga former och fascinerande perspektiv – Namibia är alla fotofantasters paradis. Tamron-ambassadören Luke Stackpoole fångade sina reseintryck med ett 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD.

Foto: Luke Stackpoole

Vilda djur, bisarra öknar och en mångsidig kultur – det är inte utan anledning som Namibia är en av de mest populära destinationerna för fotografer från hela världen. Det mångsidiga landet i sydvästra Afrika har förtrollat även Luke Stackpoole. Knappt hade den nya ultratelezoomen 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD dykt upp på marknaden förrän han satt på ett plan på väg till Windhoek. Från huvudstaden ville han utforska Namibias vidsträckta naturreservat och de röda sanddynerna. Idag bor det bara drygt 2,5 miljoner invånare i demokratin som är mer än dubbelt så stor som Tyskland. Turismen spelar en viktig roll. Innan pandemin hade Namibia runt 1,6 miljoner turister på besök om året. Och de flesta av dem ville uppleva framför allt två saker: det unika djurlivet i den norra delen av landet och det fascinerande landskapet i Namiböknen.

På utflykt

”Att få chansen att fotografera frigående lejon och leoparder var något jag drömt om länge”, säger Luke. Efter en fotosafari i norr och ett besök hos AfriCat Foundation i Okonjima Nature Park besökte han Sossusvlei och Deadvlei, de världsberömda salt- och lerslätterna i det namibiska sandhavet. Omringade av ett bisarrt dynlandskap som skimrar i allsköns orangea, röda och bruna nyanser, allt beroende på ljuset, står här otaliga döda träd som har sträckt sig mot skyarna i århundranden. ”Dimensionerna är otroliga. Man inser först hur höga dynerna är när man försöker bestiga dem,” berättar Luke för oss.

Vilda djur och bisarr skönhet

Luke använde framför allt sitt 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD för att fotografera i Namibia. ”Den kompakta ultratelezoomen är perfekt att fota vilda djur och konstnärliga landskapsbilder,” säger han. ”Djuren kan få så mycket plats i bilden att även de enskilda hårstråna i en lejonman blir skarpa på bild. Objektivets smala vinkel gör att man får innehållstäta bilder med hög grafisk kvalitet.” Kort sagt, 150-500mm är det perfekta objektivet för ett mångsidigt fotoparadis som Namibia.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.