Att välja rätt stativ från Velbon

2022-03-24
Foto: Pontus Stigberg

Velbon är ett populärt märke för nya fotografer tack vare deras utmärkta prisvärdhet. De har modeller från mycket kompakta stativ, som du kan använda med en hand, till avancerade stativ för ambitiösa filmskapare. I den här artikeln kommer vi att titta på de mest populära modellerna från det kända märket Velbon.

Velbon anses vara en gammal vän till många berömda fotografer. I årtionden har Velbon hjälpt amatörer att ta sina första steg på sin fotografiska resa, så det är mycket troligt att man hittar en av Velbons modeller i en fotografs garderob.

Det utmärkta förhållandet mellan pris och kvalitet har blivit ett slags beskrivning av Velbons mission och än idag är företagets produkter förstahandsvalet för många krävande fotografer. Väldigt få människor vet att Velbon har en lång historia och att de har utvecklat sina produkter i mer än 60 år. Och det finns mer. Många banbrytande patent och lösningar som används i dessa produkter i dag är tack vare den japanska tillverkarens ingenjörer. 

Velbon var till exempel den första tillverkaren som använde magnesiumlegering i sina tripodar. Den universella snabbkopplingsplattan QRA-635L av magnesiumlegering är fortfarande ett av Japans mest populära val. Velbon var också bland de första att använda kolfibersektioner tillverkade i Frankrike för sina topprodukter. Velbon utvecklade en serie professionella stativ under namnet CARMAGNE (CARbon + MAGNEsium), en  sammanslagning av de båda teknikerna. Eftersom det var svårt att uttala är det nu känt under ett vänligare namn, Velbon GEO.

Velbon erbjuder professionella kolfibermodeller av högsta klass och kostnadseffektiva design till priser som är attraktiva för varje amatörfotograf. Det finns också ett mycket omfattande sortiment av robusta och prisvärda tripods mellan de två produktsegmenten som garanterat uppfyller ambitiösa fotografers krav – utan att ruinera deras budget. I den här artikeln ska vi titta på just detta segment.

Velbon UT-3AR – det kan inte bli mindre!

En av de mest spännande produkterna från Velbon är UT-3AR. Det här lilla stativet mäter endast 29,7 cm när det är ihopfällt och väger 787 g, vilket gör en enorm skillnad i fotografens ryggsäck. Det är svårt att tro att modellen är ett fullstort stativ som du kan ställa upp på några sekunder upp till 133 cm. Stativet är tillverkat av aluminiumlegering och kan lätt bära tre kg vikt, vilket innebär en större kamera med ett professionellt objektiv.

Den kompakta designen gör UT-3AR till ett perfekt val för aktiva upptäcktsresenärer, resenärer, bloggare och alla typer av innehållsskapare som vill ha med sig en bärbar studio överallt.

Det här lilla stativets viktigaste skillnad är twist-lock-systemet som snabbt sätter upp produkten. Du förlänger benen genom att manövrera den lilla ringen i varje bens ände. Det krävs bara en fast vridning av handleden i motsatt riktning för att säkert låsa alla delar av stativet. Det är redo att fotografera på bara några sekunder.

Överst på den teleskopiska mittpelaren finns ett litet integrerat kulhuvud med en Arca Swiss snabbkopplingsplatta. Du är redo att fota på några sekunder. Benens gummifötter håller stativet stadigt och stabilt på halt och vått underlag. Det finns också en medföljande väska att bära stativet i.

"M" betyder mobilitet

M-serien består av tre modeller med olika varianter av stativhuvudet. Varje huvudtyp avgör din arbetsstil, dina fotograferingsmöjligheter och den rekommenderade användningen av stativet. Låt oss först fokusera på stativets konstruktion. 

M-serien är relativt ny och utformad för mångsidiga fotografer som gillar att spänna fast stativet på ryggsäcken på en helgutflykt. Velbon M-stativen väger mindre än ett kilo vardera, så de kommer inte att belasta din rygg ens efter en lång vandring. 

Med de fyra aluminiumsektionerna kan stativet nå en höjd på 155 cm. Med klämsystemets utformning kan du snabbt låsa och lossa alla clips samtidigt. Alla tre modellerna har ett integrerat vattenpass och gummifötter för en stadig uppställning på marken. 

Nu till skillnaderna. M43 har ett litet kulhuvud med en QB-32 snabbkopplingsplatta. Det är det lättaste i paketet och det lättaste att arbeta med om du gillar att snabbt komponera din bild. Motprestationen är den låga viktkapaciteten, som bara säkert kan stödja vikter upp till två kilo.

M45 har ett 3-vägshuvud och M47 ett 2-vägshuvud. Båda modellerna har en arm med ett vridlås som gör att du kan panorera, luta och låsa, allt i samma rörelse. Dessa stativ är perfekta för dem som precis har börjat med sitt filmskapande.

Modellen med 2-vägs fluidhuvud gör det enkelt för filmskaparen, med mjuk panorering och kameralutning. Du justerar panoreringsmotståndet med en stor ratt som manövreras med vänster hand och vrider handtagets grepp medurs och moturs för att ställa in lutningsmotståndet. 

Du kan fästa den universella snabbkopplingsplattan från båda ändarna med den fyrkantiga konstruktionen. Den fungerar lika bra för enkel montering av kikare. M45 och M47 har en lastkapacitet på 2,5 kg för att montera kameror med längre och tyngre objektiv. 

Kom ihåg att M-serien är lättviktsstativ för hobbyfotografering och de första stegen in i filmskapande. Om du behöver mer robust stabilitet bör du välja EX-serien.

Din bästa EX

Velbon EX-serien är den mest varierande stativ-familjen. Den sträcker sig från det lilla EX-Mini med en vikt på under 0,5 kg, ända till det 170 cm höga EX-640, som lätt kan bära upp till fem kilo!

Så varför är denna serie så populär? Det verkar som om Velbon lyckats hitta den perfekta medelvägen mellan vikt, stabilitet och pris. Du kan få ett pålitligt aluminiumstativ till din utrustning för de flesta användningsområden för en relativt låg kostnad.

Vi hade möjlighet att titta på tre (av tio) modeller, som varierar när det gäller användningsområden. Serien börjar med den lilla EX-330, följt av den semiprofessionella storebrodern EX-430 och slutligen den stora EX-530, som är ett bra val för större kameror.

Den första modellen är den mest mobila. Med en vikt på 830 gram och en längd på endast 50 cm när den är ihopfälld låter det bra, men det integrerade huvudet är endast 2-vägs och har inget snabbkopplingssystem. Den maximala höjden är också bara 145 cm. Ändå är detta fullt tillräckligt för små kameror. Bildkompositionen är mer okomplicerad med ett låsbart handtag. 

EX-430 erbjuder i stort sett allt du kan tänkas behöva. Ett 3-vägs pan- och tilthuvud, en teleskopisk mittpelare, en nivåmätare och ett vattenpass. Dess större bror, EX-530, kan bli 156 cm hög när den är fullt utdragen och klarar dubbla vikten, vilket innebär fyra kilo totalt. 

Gemensamt för alla modeller i serien är de stagarmar som är kopplade mellan stativets ben och mittpelaren, vilket håller benvinkeln konstant och förbättrar stativets stabilitet avsevärt. Denna funktion är också populär i videokamerastativ.

Velbon EX för smartphones

Velbon EX med smartphonehållare är en serie lätta stativ med en flexibel design som passar både nybörjare och avancerade fotografer.

Det är ett prisvärt aluminiumstativ för dem som värdesätter hög flexibilitet. Smidig 360 ° panorering, snabbkopplingsplatta och enkel övergång till porträttläge är bara några av de många funktioner som det här stativet erbjuder.

Oavsett om du fotograferar för Instagram Reel, TikTok eller live streams är Velbon EX med smartphonehållare ett stativ för dig!

Velbon DV-7000N

Det här stativet är det bästa valet på vägen till professionell filmproduktion. Modellen har flera särskilda funktioner för stabil och smidig panorering och lutning av kameran och passar kameraoperatörer och videoproducenter.

DV-7000N väger 3,47 kg (lättviktigt enligt filmfotografens standard), vilket är tillräckligt för att hålla den stabil – men ändå vara mobil under en lång inspelningsdag. Den här stativserien har också stagarmar som är anslutna mellan stativets ben och mittpelaren för att förbättra stabiliteten.

De tre bensektionerna av robusta aluminiumrör mäter 29 mm i diameter. Stativet är mycket stabilt, även när mittpelaren är helt utdragen. Friction Control-funktionen som är känd från Velbons övriga stativserier hjälper till att låsa huvudet med en handvändning.

Mini Pro PH-368 fluidhuvudet förtjänar ett eget avsnitt. Huvudet är utformat för videokameror och har en stor, korkbelagd snabbkopplingsplatta med ett extra lås för att förhindra oavsiktlig lossning. Det har också ett smidigt handtag, ett vattenpass på toppen av huvudet och precisionsskalor för panorering och lutning.

När du lossar låsknapparna på stativhuvudet får du en mycket jämn panorering och lutning tack vare den inbyggda motståndskontrollen. Två små rattar på huvudet justerar motståndet för ett fastare eller lösare grepp. Den här funktionen hjälper till att kontrollera kamerans glidrörelse med stor noggrannhet, vilket är till hjälp för varje filmskapare.

Vad sägs om Videomate?

Det finns andra alternativ om du tycker att DV-7000N är lite för mycket för dina behov. Videomate-serien är ett budgetvänligt alternativ för videokameror – som du kan se på namnet.

Videomate 638 har fortfarande ett avancerat fluidhuvud med 171 cm maximal höjd med tre bensektioner. Förstärkningsfunktionen stöder benen för stabila tagningar, har en lastkapacitet på fyra kilo och är 67 cm lång när den är hopfälld. Hela uppsättningen väger mindre än två kilo. Om du föredrar ett mer mobilt tillvägagångssätt för ditt filmskapande och inte kräver en mer robust lastkapacitet är den här modellen troligen den bästa för dig.

Velbon glömde inte bort dem som arbetar med små spegellösa kameror, gör tillfälliga fotosessioner eller tar sina första steg i filmskapande. Videomate 438 ger utmärkt balans med sin höjd (153,5 cm max), rimliga vikt (1,23 kg), starka lastkapacitet (2 kg) och ett bra pris.

Hur väljer jag stativ? 

Ett högre pris innebär inte nödvändigtvis ett bättre stativ. När du letar efter en specifik modell bör du först besvara några frågor som kan vägleda dig.

 • Hur ofta kommer du att använda det?
  Om du bara behöver ett stativ för tillfällig användning kan det vara en bättre idé att välja ett billigare stativ.
 • Behöver du en hög belastningskapacitet?
  Om du gillar små kameror, inte använder långa objektiv eller inte har så många kameratillbehör är det troligt att du klarar dig med ungefär två kilo lastkapacitet.
 • Hur högt ska mitt stativ vara?
  Det främsta kriteriet är din kroppslängd. Ändå är det en bra idé att välja en modell som inte kräver att mittpelaren förlängs för högt. Nästan alla moderna kameror har en lutande skärm, så du kan lika gärna välja ett mindre och lättare stativ.
 • Hur tungt är ett bra stativ?
  Om du inte köper ett kolfiberstativ (tillverkat av lättviktsmaterial) ger en tyngre modell bättre stabilitet. Ett aluminiumstativ med tillräcklig hållbarhet väger cirka 1,5 kg. 
 • Kulhuvud eller 3-vägs, vilken ska jag köpa?
  Det beror på vad du fotograferar. Om horisonten är viktig för din fotografering och du gillar att finjustera kompositionen bör du välja ett pan- och tilthuvud. Kulhuvudet är bra för dem som snabbt vill ställa in och ta bilder.

Velbon

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.