Vojtěch Resler

Tjeckien

Foto: Vojtech Resler

Vojtěch är en fotograf baserad i Tjeckien med en passion för porträtt- och filmfotografering. Hans bilder visas regelbundet i tidskrifter och några av hans kommersiella projekt inkluderar kunder som Ikea, Staropramen och Pepsi. Vojtěch har ett djupt intresse av den tekniska sidan av fotografering på alla nivåer, från utrustning till perspektiv, komposition och små detaljer i varje bild.


Frågor och svar

 1. Hur började du med foto/video?
  Jag började ta foton som barn med min fars Welta-kamera. Först var det en hobby, jag tog jag bilder av vänner, sport, skolaktiviteter och utvecklade min svartvita film själv. Förutom den kreativa aspekten, gödde fotografererandet också min fascination för teknik och utrustning. Detta ledde till att jag köpte min egen Pentacon-kamera och senare började jag arbeta på ett minilab. Det var här mina foton fick uppmärksamhet och jag började få erbjudanden för kommersiella fotouppdrag. Jag började jobba som fotograf som fotograferade för olika tidskrifter och gjorde en hel del filmfotografering - dokumenterade tjeckiska och slovakiska filmbilder, som jag tycker om än dag.

 2. Hur skulle du beskriva din stil?
  Det är inte möjligt att beskriva en stil, jag gillar alltid att anpassa mitt arbete till det givna projektet. Men de gemensamma nämnarna i allt mitt arbete är teknisk precision och bra ljus eftersom det är där som en bra fotografering börjar. Det är också anledningen till att jag alltid föredragit större format och investerat i min utrustning. Allt annat behöver anpassas till uppdraget.

 3. Vad inspirerar dig?
  Fotografer som var eller är mycket bättre på jobbet än jag, som Richard Avedon, Peter Lindbergh och Josef Sudek. Jag hittar också stor inspiration utomhus i landskap och moln och tillbringar mycket tid med att gå och leta efter det.

 4. Vad är din drömfotografering eller projekt?
  Fotografering är mitt drömjobb, därför arbetar jag med mitt drömprojekt dagligen. Varje nytt projekt ger en utmaning och det är det jag älskar med det. Om jag var tvungen att välja en specifik drömfilm, även om det inte är så realistiskt, skulle det vara ett porträtt av veteranaktörer som JP Belmondo. Jag älskar det ögonblick då jag lyckas fånga blicken i någons ögon precis så som jag ser den personen.

 5. Vad är ditt bästa råd till andra som vill utvecklas som fotografer?
  Framgång i fotografering handlar om rätt ögonblick. Du kan inte stressa det, du måste vänta på det. Träna upp dina tekniska färdigheter och vara redo.

Vad har du i din väska?

 1. Vad är det viktigaste du har i väskan?
  Jag har det viktigaste med mig hela tiden = min hjärna. Det andra, som jag kan ta med mig, är en bra kamera.
 1. Vilken väska använder du?
  Jag använder en Think Tank-väska och ryggsäck.

Upptäck mer om Vojtěch Resler

Instagram: @vojtaresler
Facebook: vojtech.resler
Webbsida: rvv.cz

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.