Jan Šmíd

Tjeckien

Jan är en landskapsfotograf med en passion för panorama inom dag-, natt- och norrskens-fotografering. Han har fått över 220 internationella utmärkelser och har tilldelats både Qualified European Photographer och Master Qualified European Photographer av Federation of European Photographers. Jan anordnar expeditioner och individuella kurser inom fotografering och driver Individual School of Photography (IFŠ).

Frågor & svar

 1. Hur började du med foto/video?
  Att resa runt i världen och en önskan att få bättre bilder fick mig att köpa min första kamera och mitt första objektiv... sedan följde en lång resa av försök och misslyckanden.
 2. Hur skulle du beskriva din stil?
  Jag är en professionell fotograf som fokuserar på panoramabilder på nattlandskap inklusive norrskens-fotografering. Jag använder moderna metoder som gaffling, eller bracketing, när det gäller exponering, fokus, antireflexbilder, parallaktisk montering etc.
 3. Vad inspirerar dig?
  Naturens skönhet. Särskilt platser som jag upptäcker för första gången. Det är därför jag alltid letar efter nya och okända platser.
 4. Vad är ditt drömfoto eller -projekt?
  Jag har ett par galna projekt i mitt huvud med norrsken. Jag har redan implementerat flera av dem men några av dem väntar fortfarande på mig.
 5. Vad är ditt bästa råd till andra som vill utvecklas som fotografer?
  Jag rekommenderar att du inte följer instruktioner och regler dogmatiskt. Det bästa en fotograf kan göra är att gå ut i naturen och leta efter sina egna kompositioner, att försöka upptäcka sin egen stil och sin egen syn på världen.

Vad har du i din väska?

 1. Vad är det viktigaste du har i väskan?
  Jag tar alltid med min Zeiss Otus 28mm f1.4.
 2. Vilken väska använder du?
  Jag byter varumärke ofta, jag har ännu inte upptäckt en fotoryggsäck som skulle fungera 100% för mig.Upptäck mer om Jan Šmíd

Instagram: @jan_smidphotography
Facebook: jansmidphotography
Website: smidphotography.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.