Pontus Stigberg

Sverige

Foto: Pontus Stigberg

Pontus är en fotograf baserad utanför Stockholm, Sverige, som fokuserar på utomhus- och porträttfotografi.  Hans mål är att berätta meningsfyllda historier och visa unika perspektiv genom sina foton, och han gillar friluftsäventyr. 

Frågor & svar

 1. Hur började du med foto/video?
  Jag inspirerades att prova på det, för att jag följde några inspirerande fotografer på Instagram. Jag fick min morfars 15 år gamla Nikon D50 med några tillhörande objektiv. Jag blev genast besatt av att fotografera och har tagit massor av bilder sen dess.
 2. Hur skulle du beskriva din stil?
  Jag är framför allt en utomhus- och porträttfotograf. Jag fokuserar på människor i mina bilder och älskar att ta bilder på människor utomhus. Stora delar av mitt arbete kretsar kring friluftsaktiviteter som löpning, cykling, vandring, kajakpaddling och lägerliv.
 3. Vad inspirerar dig?
  Inom fotografi och videografi skulle jag säga att det till största del är andra människors verk. De som inspirerar mig mest är Renan Ozturk, Cory Richards, Keith Ladzinski, Jimmy Chin, Meg Loeks, Corey Rich, Joey Lawrence, Taylor Rees, Martin Schoeller, Annie Leibovitz och Ben Thouard, för att nämna några få.  Jag inspireras också väldigt mycket av icke-fotografer som Alex Honnold, Frodo Baggins, Tommy Caldwell och Cristopher McCandless.
 4. Vad är ditt drömuppdrag eller -projekt?
  Jag har ett drömprojekt som jag kommer förverkliga nästa år och jag är väldigt glad att Focus Nordic stödjer mig i detta.  I ett år kommer jag följa några studenter och dokumentera varje del av deras liv som 18-åriga studenter i Sverige. Eftersom jag varit intresserad i kulturer väldigt länge, känns det väldigt speciellt och det är en ära att få dokumentera mitt eget projekt med start i augusti 2020.
 5. Vad är ditt bästa råd till andra som vill utvecklas som fotografer?
  Ta massor av bilder. När du tittar på dem, titta på dem med ett kritiskt öga och fundera på vad du kan göra bättre.  Jag förhåller mig till fotografi på samma sätt som jag förhåller mig till sport. Jag övar mycket och strävar efter att förbättra mitt arbete.  Jag tror att om du slutar sträva efter perfektion i dina bilder och nöjer dig med bilder som är bra nog, då har du tappat udden som fotograf.

  Mitt förslag är att titta mycket på YouTube-klipp om ämnet. Kom ihåg att titta på folk som vet vad de pratar om. Jag har tittat på hundratals timmar av videor och om jag skulle rekommendera en kanal, skulle det vara Fstoppers.

Vad har du i din väska?

 1. Vad är det viktigaste du har i väskan?
  Nikon D810, Nikon D800E, Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2, Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2, Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2, Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD.
 2. Vilken väska använder du?
  Lowepro ProTactic BP 350 AW II.

 

Utforska mer om Pontus Stigberg

Instagram: @pontusstigberg
Hemsida: pontusstigberg.com
Vero: https://vero.co/pontusstigberg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.