Ignas Nefas

Litauen

Foto: Ignotas Nefas

Ignotas har utsetts till ny Ricoh GR-ambassadör i Litauen. Han är streetfotograf och grafisk formgivare baserad i Vilnius. Gatufotografering har varit en passion i mer än 10 år och Ignotas ser till att alltid ta med sin kamera eftersom ett bra fototillfälle kan dyka upp var som helst och när som helst.

Skönhet eller en intressant komposition kan hittas även på de tråkigaste ställen du passerar varje dag och du tänker inte ens på att stanna, det viktigaste är att lära sig att se dem”, säger Ignotas.

Frågor och svar

 1. Hur började du med foto/video?
  Street-, dokumentärfotografering och uppriktigfotografering har alltid varit min grej. Allt började för flera år sedan med att filma och ta bilder på skateboarding, men sedan gick jag naturligt vidare till att fota inte bara skateboarding utan i stort sett allt runt omkring mig. Det var så jag upptäckte streetfotografering.
 2. Hur skulle du beskriva din stil?
  Jag älskar att observera omgivningen, vara en fluga på väggen utan att störa eller styra scenen, bara fota och gå vidare. Det är därför det inte är tråkigt att gå på samma gator i 10 år, det finns alltid en unik komposition eller timingmöjligheter överallt.
 3. Vad inspirerar dig?
  Några av mina största inspirationskällor är Henri Bresson, Josef Koudelka, Ramūnas Danisevičius, Antanas Sutkus, listan fortsätter.
 4. Vilket är ditt drömfoto eller drömprojekt?
  Att få fota det jag tycker om och se människor njuta av bilderna är en dröm för mig. Ett av mina långsiktiga mål är att släppa ett fotoalbum och ha en utställning.
 5. Vad är ditt bästa råd till andra som vill utvecklas som fotografer?
  Fota varje dag och ha kameran med dig hela tiden, lär dig att se saker som om du redan tittar genom ett objektiv. Välj några fasta brännvidder och lär dig dem så att du vet hur det kommer att se ut redan innan du sätter kameran vid ögat.

Vad har du i väskan?

 1. Vad är det viktigaste du har i väskan?
  Så länge jag har med mig en kamera, antingen den är digital eller film, mår jag bra. Om det är en daglig vardagspromenad tar jag vanligtvis en snabb 50 mm och en vidvinkel eller ett teleobjektiv.
 2. Vilken väska använder du?
  Jag brukade använda en Canon-väska men på sistone reser jag lätt så jag använder bara en vanlig Carhartt-ryggsäck.

 

Upptäck mer om Ignotas Nefas

Instagram: @nefotografija
Facebook: @nefotografija
YouTube: youtube.com/channel/UCkWF5qWIARWMM_u97u3dMHg
Blogg: nefotografija.lt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.