Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

Vad är Urban Exploration? - Så kommer du igång

2021-08-23
Foto: David de Rueda

Urban Exploration, stadsutforskning, är ett modernt sätt att uppleva äventyr i våra städer och bortom dem. Det består av att utforska övergivna platser som vi normalt inte får se. Från gamla slott till tunga industrier, från de djupaste tunnlarna till de högsta hustaken, de olika platserna som kan utforskas är obegränsad.

Vem är David de Rueda?

Jag är en fotograf och urban explorer från Frankrike. Jag reser världen runt för att utforska övergivna och otillgängliga platser och är också inspirerad av nattscener och fantastiska landskap. Jag har, så länge jag kan minnas, alltid varit förälskad i bilder. När jag var tonåring filmade jag kortfilmer tillsammans med vänner. Jag gick naturligt in i fotograferingen när jag fick min första point-and-shoot-kamera och slutade aldrig efter det.


Vad är Urban Exploration?

Urban Exploration, stadsutforskning, är ett modernt sätt att uppleva äventyr i våra städer och bortom dem. Det består av att utforska övergivna platser som vi normalt inte får se. Från gamla slott till tunga industrier, från de djupaste tunnlarna till de högsta hustaken, de olika platserna som kan utforskas är obegränsad.

När jag började med Urban Exploration, stadsutforskning, visste jag inte ens att det fanns ett namn för det. Jag har alltid varit fascinerad av övergivna fasader när de flesta inte märker dem. Första gången jag gick in i en byggnad som sa jag till mig själv "låt oss se vad som finns inuti", var det en enorm ubåtbas från andra världskriget. Det var ganska imponerande att spendera timmar i en oändlig labyrint av tunnlar och hallar. Jag hade den starka känslan att vara i en parallell värld som ingen annan känner till. Precis som med fotografi har jag fortsatt att utforska sedan den tiden och letat efter nya äventyr.

Road trips är ett utmärkt sätt att upptäcka ett land och dess dolda skatter. För ett par år sedan gjorde jag en tre månaders resa genom USA, från New York City till Los Angeles. Jag utforskade många fantastiska platser och filmade Urban Escape, en dokumentär om amerikanska urban explorers. Från toppen av NYC-broar till flygkyrkogårdar i månskenet i Kalifornien, det var mitt livs äventyr att spendera tre månader på vägen.

Några av mina mest minnesvärda utforskningar ägde rum i före detta Sovjetunionen, där brutalarkitektur möter enorma projekt. Det mest episka inträffade i Kazakstan, där jag lyckades utforska relikerna från det sovjetiska rymdracet i Baikonur. Två gigantiska hangarer mitt i öknen som innehåller två rymdfärjor och en raketuppskjutningsstation, övergivna i 30 år. Den här utforskningen krävde mycket förberedelser och lite tur också, eftersom det var ett steg in i det okända.

Platser och platser på min bucketlist att besöka och utforska. Det finns dussintals platser jag vill se, över hela världen!

Hur man börjar med UE-fotografering

Innan du börjar ta bilder är det alltid intressant att utforska först. För nöjet av besöket naturligtvis men också för att få en känsla av platsen och vad som är värt att bli fotograferat. Att fokusera på att hitta den bästa vinkeln och göra det bästa av varje scen är sedan ett bra sätt att skapa bilder att vara stolt över. Jag spenderar hellre  tid på att ta en bra bild än flera genomsnittliga. Att leta efter intressanta atmosfärer, leka med perspektiv och ljus, är de viktigaste elementen till att börja med.

Fotoutrustning

Med kameran är stativet en av utforskarens huvudutrustning. Urbexfotografering betyder ofta svaga ljusförhållanden, det är därför ett stativ är obligatoriskt för att få skarpa bilder vid låg ISO. Det hjälper också till med att förbättra inramningen. Ett stativ med bra förhållande storlek/vikt är bäst, eftersom utforskning kräver att man enkelt kan röra sig.

I min ryggsäck hittar du en full-frame DSLR-kamera, ett vidvinkelobjektiv (14-24mm), en standard 50mm-lins, ficklampor, LED-paneler, fjärrkontroller och tillräckligt med batterier.

Hur man planerar en Urban Exploration

 • Välj en plats att besöka
  Att välja vilken plats du ska besöka beror verkligen på din smak och dina ambitioner. För de första utforskningarna, välj inte platser med för svår åtkomst, eftersom det är viktigt att få erfarenhet. Ett steg i taget!
 • Utrustning förutom fotoutrustning
  Work gloves and flashlights are very convenient, as well as sturdy shoes you’re comfortable to climb with. Wear discreet colors. From time to time, a rope can be needed too. For longer explorations, don’t forget to take water and snacks.
 • Säkerhet
  Per definition är övergivna platser inte säkra. Du måste ha det i åtanke hela tiden och alltid vara mycket försiktig med var du sätter dina fötter och händer, för faror kan finnas överallt. Om du inte litar på ett golv, en trappa eller en stege, försök inte ens prova. Olyckor kan ske väldigt snabbt. Jag har personligen varit väldigt nära: medan jag utforskade ett övergivet hotell i New York gav golvet plötsligt vika under min vikt. Lyckligtvis kunde jag stoppa fallet med armbågarna och klättra upp igen. Hallen nedanför mig var 5-6 meter hög. Dessutom är det viktigt att en vän eller familj vet var du är och när de behöver oroa sig om du inte kommer tillbaka. Att utforska tillsammans med någon annan är säkrare.
 • Gör research
  En utforskning börjar vanligtvis innan man faktiskt utforskar Det involverar mer eller mindre research för att hitta en plats (för det mesta är en plats som är svår att hitta mer intressant). Vissa platser kräver research som får dig att känna dig som en riktig detektiv. Om du börjar med en bild eller ett namn måste du samla fler ledtrådar för att hitta platsen. Det finns gott om onlineverktyg (satellitvyer, databaser, forum, nyhetsartiklar ...) som hjälper till i efterforskningen. När du är på plats, ta dig tid att kontrollera området för att hitta den enklaste ingången. Och kom ihåg, ta bara bilder, lämna inget annat än fotspår!Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.