Vänligen lägg till produkter i varukorgen

Foto
Video

Mars 2022 - M81 och M82 – två galaxer i Stora björnen

Foto: Anttler, Kalkaska

Som nybliven amatörastronom med ett teleskop eller ljusstark kikare saknas inte tillfällen att bli hänförd. Månens kratrar, Saturnus ringar, stjärnhopar, galaxer och nebulosor - det finns bokstavligen oändligt mycket att fascineras av. Två av alla dessa oändligt många himmelsobjekt att fascineras av är de två galaxerna M81 och M82 i Stora björnen.

Det är två galaxer med vardera miljarder stjärnor, många lik vår egen Solen, vilka ligger nära varandra på stjärnhimlen. Båda galaxerna ligger på ungefär 12 miljoner ljusårs avstånd från oss, vilket innebär att de dessutom är så nära i rymden att de påverkar varandra. Forskarna tror att M81 och M82 var nära att krocka för 600 miljoner år sedan och att de nu kretsar kring varandra; med en omloppstid kring 100 miljoner år!

Trots att galaxerna ligger så nära varandra är de dock helt olika till utseendet. M81 är en typisk spiralgalax och spiralarmarna kan ses i teleskop med större diameter än 8 tum (20 cm). M82 å andra sidan ser ut att vara en s.k. irreguljär galax och kallas ibland cigarrgalaxen. På senare tid har klassificeringen ändrats och även M82 klassas som spiralgalax.

Ingen av galaxerna kan ses för blotta ögat, men det räcker med en fältkikare för att få en suddig skymt av dem. De kan dessutom ses i samma synfält. Avstånden mellan deras centrum är cirka 0,5 grader, vilket är lika stort som månens diameter.

Ju större kikare eller teleskop, desto fler detaljer ser man av galaxerna. Det behövs knappast någon stjärnkarta med horisont för att hitta M81 och M82 på stjärnhimlen. De ligger för de mesta långt upp på himlen i Stora björnen, inte långt från den del som vi kallar Karlavagnen.


De två galaxerna M81 och M82 i Stora björnen ligger så nära varandra att de kan ses i samma synfält i en fält- eller tubkikare. Det krävs dock ett stort teleskop för att se dem lika klart som på fotografiet ovan. (Foto: Anttler, Kalkaska, Michigan i april 2007. Wikipedia. Licens CC BY-SA 3.0)

På kartan nedan ser du delar av Stora björnen och Karlavagnen särskilt utmärkt. Längst till vänster syns Polaris (polstjärnan) i Lilla björnen. För att hitta de båda galaxerna, börja med att identifiera Karlavagnen på himlen.

Därefter letar du upp de två ljussvaga stjärnorna Upsilon Ursae Majoris (u Ursae Majoris) och Fi Ursae Majoris (φ Ursae Majoris) i Stora björnen. Om du följer dessa två stjärnor i riktning mot Polaris, så hittar du galaxerna på 1/3-del av avståndet (se bild).

Om du tittar med en fältkikare så har dessa runt 5 graders synfält och du går alltså ungefär två synfältssteg från u Ursae Majoris och där är de ljussvaga galaxerna.

Med ett teleskop: börja med ett okular med lägst förstoring och stort synfält. Rikta in teleskopet med hjälp av sökaren enligt bilden nedan. Titta därefter med teleskopets okular och med lite tålamod hittar du snart galaxerna!

Stora björnen är synlig året runt från våra nordiska breddgrader. Nu i mars ligger stjärnbilden bra till, högt på himlen i Nordost på kvällen.


För att hitta de två galaxerna M81 och M82 i Stora björnen, utgå från stjärnorna u och φ Ursae Majoris och gå 1/3-del av sträckan mot Polaris (Polstjärnan). Avståndet mellan galaxerna är cirka 0,5 grader (Stjärnkarta gjord med hjälp av Stellarium).

Text: Claes Tunälv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.